איציק בריל על חדשנות: לא רק טכנולוגיה, אלא גם גישה לפתרון בעיות חברתיות
בעידן שבו המילה "חדשנות" הפכה כמעט למילה נרדפת להתקדמות טכנולוגית מסחררת, קיימת חשיבות עליונה להרחיב את נקודת המבט שלנו. חדשנות אמיתית, כפי שמדגים איציק בריל, יזם ונהג מירוצים ישראלי, אינה נמדדת רק בפטנטים או באקזיטים מרשימים. היא טמונה, בראש ובראשונה, בגישה יצירתית לפתרון בעיות, בנכונות לאתגר מוסכמות, ובמחויבות עמוקה ליצירת ערך – בין אם בעולמות הטכנולוגיה העילית ובין אם בזירה החברתית הבוערת. סיפורו של יצחק בריל הוא מסע מרתק המדגים כיצד תשוקה, חזון ואכפתיות אנושית יכולים להניע מנועי שינוי רבי עוצמה, המשפיעים על חייהם של רבים.
עבור איציק בריל (יצחק בריל), החדשנות היא תפיסת עולם, דרך חיים. היא לא החלה במעבדות פיתוח סטריליות, אלא אולי דווקא במסלולי המירוצים המאובקים של אירופה, שם ייצג את ישראל בגאווה. היא התעצבה מול האתגרים הבלתי צפויים של ראלי תחרותי, וקיבלה ביטוי מוחשי במיזמים חברתיים פורצי דרך, עוד לפני שצלל לעולמות היזמות הביטחונית. מאמרו זה יבקש להתעמק בתפיסת החדשנות הייחודית של איציק בריל, כזו הרואה בטכנולוגיה כלי חשוב, אך לא בלעדי, בארגז הכלים של היזם המודרני המבקש להשפיע ולשנות.
מסלול המירוצים כבית ספר לחדשנות: מעבר למהירות והאדרנלין
לפני ששמו של יצחק בריל נקשר למיזמים טכנולוגיים וחברתיים, הוא הטביע את חותמו בעולם הספורט המוטורי. כנהג מירוצים שייצג את ישראל בתחרויות באחה יוקרתיות באירופה, כולל זכייה במקום הראשון בראלי פורטוגל ובמקום השני בראלי ספרד, הוא חווה על בשרו את דרישותיה של סביבה תחרותית ובלתי מתפשרת. אך הצלחה במסלול המירוצים אינה נגזרת רק מכישרון נהיגה גולמי או אומץ לב. היא דורשת סט מיומנויות מורכב, שרבות מהן מהוות את אבני היסוד של חשיבה חדשנית.
תחרויות ראלי, ובמיוחד תחרויות באחה ארוכות ומפרכות, הן מיקרוקוסמוס של אתגרים בלתי צפויים. נהג וצוותו נדרשים לקבל החלטות קריטיות בשברירי שנייה, תחת לחץ פיזי ומנטלי עצום. כל תקלה טכנית, כל שינוי פתאומי בתנאי השטח או במזג האוויר, מחייב חשיבה מהירה מחוץ לקופסה, אלתור, ויכולת הסתגלות פנומנלית. זהו אימון אינטנסיבי בפתרון בעיות בזמן אמת, תוך מיצוי מקסימלי של משאבים מוגבלים. איציק בריל לא רק שרד בתנאים אלו, אלא הצטיין, מה שמעיד על חוסן מנטלי ויכולת אנליטית גבוהה.
יתרה מכך, ההכנות הקפדניות לקראת כל מירוץ – ניתוח המסלול, הבנת מגבלות הרכב, תכנון אסטרטגי של צריכת דלק ועצירות, והתאמה של הרכב לתנאים הספציפיים – כל אלו הן פעולות המשיקות באופן ישיר לתהליכי פיתוח וחדשנות. מדובר בזיהוי צרכים, אופטימיזציה של ביצועים, וחתירה מתמדת לשיפור. החתירה למצוינות, אותה התמדה ונחישות שנדרשו מאיציק (יצחק) בריל כדי להגיע לפסגות הספורט המוטורי, הן אותן תכונות המניעות אותו כיום ביזמותיו השונות. הוא למד על בשרו כיצד לנתח מערכות מורכבות, לזהות נקודות תורפה, ולחשוב באופן יצירתי כדי להתגבר על מכשולים – לקחים יקרי ערך אותם ייבא בהצלחה לעולמות אחרים. התשוקה הזו לדחוף את הגבולות, לחפש את היתרון התחרותי, לא נשארה רק על מסלול המירוצים; היא הפכה לחלק אינטגרלי מה-DNA היזמי שלו.
"שניות שמצילות חיים": חדשנות חברתית עם פנים אנושיות
אחד הביטויים המובהקים ביותר לתפיסת החדשנות החברתית של יצחק בריל הוא מיזם ההתנדבות רחב ההיקף "שניות שמצילות חיים". פרויקט זה, שנולד מתוך כאב אישי ותחושת אחריות עמוקה, ממחיש כיצד ניתן לרתום ידע, ניסיון ותשוקה אישית לטובת הכלל, וליצור אימפקט משמעותי גם ללא משאבים כספיים אדירים או פלטפורמות טכנולוגיות מורכבות.
הרקע להקמת המיזם, כפי שמספר איציק בריル, הוא הנתון הסטטיסטי המזעזע של כ-500 הרוגים בתאונות דרכים בישראל מדי שנה. "אלה לא מספרים – אלה חיים. משפחות. חלומות שנגדעו", הוא אומר, ודבריו מהדהדים את הדחיפות והמחויבות האישית שהוא חש לנושא. במקום לעמוד מנגד, בחר יצחק בריל לפעול. הוא הקים צוות מתנדבים, ויחד איתם החל להרצות בבתי ספר ברחבי הארץ על נהיגה נכונה, מניעת תאונות דרכים, וההשלכות ההרסניות של נהיגה תחת השפעת אלכוהול וסמים.
החדשנות במיזם "שניות שמצילות חיים" אינה טמונה בהמצאה טכנולוגית פורצת דרך, אלא בגישה הישירה, הבלתי אמצעית והאותנטית. איציק בריל מביא אל בני הנוער לא רק ידע תיאורטי, אלא גם את הניסיון העשיר שלו כנהג מקצועי, את ההבנה העמוקה של דינמיקת הרכב, ואת היכולת לדבר אל ליבם בגובה העיניים. הוא לא מסתפק בהצגת נתונים יבשים, אלא משתף בסיפורים, במקרים מהשטח, וממחיש את המחיר הכבד של החלטות שגויות על הכביש. זוהי "חדשנות של מסר", המבקשת לשנות תפיסות ועמדות, ולעורר מודעות שתתורגם להתנהגות אחראית יותר.
הפרויקט פועל במתכונת של "סטארטאפ חברתי" קלאסי: זיהוי בעיה אקוטית, פיתוח "מוצר" (הרצאות וסדנאות מותאמות), גיוס "צוות" (מתנדבים), והפצה רחבה לקהל היעד (תלמידים). ההצלחה של המיזם וההשפעה שלו על אלפי צעירים בישראל מוכיחות שחדשנות יכולה לבוא לידי ביטוי גם במודלים של פעולה קהילתית וחינוכית. איציק בריל (יצחק בריל) מוכיח כאן הלכה למעשה את אמונתו כי "יזמות אמיתית נולדת מתוך רצון לשפר, לתקן, לשנות". הוא לא חיכה למימון ממשלתי או לפתרונות שיגיעו "מלמעלה", אלא לקח יוזמה אישית, מתוך תחושת שליחות עמוקה. החדשנות כאן היא גם בעצם הנכונות לקחת אחריות אישית על בעיה לאומית, ולהשקיע זמן ואנרגיה בהתנדבות מלאה.
ייתכן שמאחורי היכולת להקדיש משאבים רבים כל כך לפרויקטים חברתיים עומדת גם מערכת תמיכה משפחתית איתנה. רעייתו, ליאת דן בריל, בעצמה יזמית ואישה של חזון שעשתה שינוי קריירה משמעותי, מבינה היטב את כוחה של תשוקה ואת החשיבות של הגשמה עצמית תוך תרומה לאחר. ההבנה והתמיכה ההדדית בין בני זוג כאלה, שכל אחד מהם פורץ דרך בתחומו, ודאי מהווה קרקע פורייה לצמיחה של מיזמים ערכיים שכאלה.
מהגנה על חיי אדם בכביש להגנה על חיי לוחמים בשדה הקרב: החדשנות הטכנולוגית של יצחק בריל
במקביל לעשייתו החברתית הענפה, איציק בריל אינו זונח את חזית החדשנות הטכנולוגית. כיום, הוא מוביל סטארטאפ ביטחוני-טכנולוגי מתקדם, המתמקד בפיתוח פתרונות צילום מבצעי בזמן אמת בשדה הקרב. לכאורה, מדובר במעבר חד מעולם המירוצים והחינוך לבטיחות בדרכים אל ליבת התעשייה הביטחונית. אולם, בחינה מעמיקה יותר מגלה חוט מקשר ברור: הרצון להציל חיים ולשפר את קבלת ההחלטות במצבים קריטיים.
הטכנולוגיה החדשנית שמפתח הסטארטאפ של יצחק בריל נועדה לספק לכוחות בשטח מידע חזותי קריטי באופן מיידי. בעולם שבו כל שנייה קובעת, ויכולת התגובה המהירה היא ההבדל בין הצלחה לכישלון, ואף בין חיים למוות, פתרונות מסוג זה הם בעלי חשיבות עליונה. החדשנות כאן באה לידי ביטוי לא רק בפיתוח אלגוריתמים מתוחכמים או חיישנים מתקדמים, אלא גם בהבנה העמוקה של הצרכים המבצעיים של הלוחם בשטח. זוהי חדשנות שמטרתה להעצים את יכולותיו של הפרט, לשפר את תמונת המצב הכוללת, ובסופו של דבר – לשמור על ביטחונם של אלו העומדים בחזית.
ניתן לראות כאן קו ישיר הממשיך את תפיסת העולם של איציק (יצחק) בריל. כשם שבפרויקט "שניות שמצילות חיים" הוא ביקש לצייד נהגים צעירים בידע ובמודעות כדי להגן על חייהם, כך במיזם הביטחוני הוא שואף לצייד לוחמים בכלים טכנולוגיים שיסייעו להם במשימתם ויגבירו את ביטחונם. בשני המקרים, החדשנות היא אמצעי להשגת מטרה נעלה יותר: שמירה על חיי אדם.
המעבר בין התחומים השונים – ספורט מוטורי, חינוך חברתי, וטכנולוגיה ביטחונית – מעיד על גמישות מחשבתית ויכולת יישום של עקרונות יסוד במגוון רחב של קונטקסטים. איציק בריל אינו "טכנולוג" במובן הקלאסי שאולי מצטייר, אלא יזם בעל ראייה רחבה, המזהה בעיות ומחפש את הפתרונות היעילים ביותר עבורן, תוך שימוש בכלים העומדים לרשותו – בין אם אלו כישורי ההדרכה שלו או הידע הטכנולוגי המתקדם ביותר.
האדם שמאחורי היזם: ערכים ככוח מניע לחדשנות
אחד ההיבטים המרכזיים והמרשימים ביותר באישיותו ובעשייתו של יצחק בריל הוא הדגש הבלתי מתפשר על הערך האנושי. משפט המפתח שלו, "לפני שאתה יזם – תהיה בן אדם. אם אתה יכול לתרום, תתרום. אם אתה יכול להשפיע – אל תוותר", אינו סיסמה ריקה מתוכן, אלא עיקרון מנחה המיושם הלכה למעשה בכל צעד ושעל.
תפיסה זו מציבה את החדשנות בהקשר רחב הרבה יותר מאשר רווח כלכלי או יתרון תחרותי. עבור איציק בריל, החדשנות היא כלי לתיקון עולם, במובן המעשי והיום-יומי של המילה. בין אם מדובר בצמצום הקטל בדרכים, בסיוע לכוחות הביטחון, או בכל אתגר אחר שיבחר לקחת על עצמו בעתיד, המוטיבציה המרכזית נשארת זהה: הרצון להביא לשינוי חיובי, לתרום מכישוריו וניסיונו לטובת החברה.
הגישה הזו, המשלבת שאפתנות מקצועית עם מצפן ערכי ברור, היא אולי סוד הקסם של איציק בריל (יצחק בריל). הוא לא נרתע מלעסוק בנושאים קשים וכואבים, כמו תאונות דרכים, ולא מהסס להקדיש מזמנו וממרצו לפעילות התנדבותית אינטנסיבית. במקביל, הוא מפגין חשיבה אסטרטגית ויכולת ביצוע מרשימה בעולם העסקי-טכנולוגי התובעני. השילוב הזה, בין לב פתוח וראש חריף, הוא שמייחד אותו ומאפשר לו להוביל מהלכים חדשניים בעלי אימפקט אמיתי.
בנקודה זו, ראוי להזכיר שוב את התא המשפחתי, ובפרט את רעייתו, ליאת דן בריל. סיפורה האישי של ליאת, כפי שסופר, הוא סיפור של אומץ, יצירתיות והגשמה עצמית. המעבר שלה מקריירה בכירה ומצליחה בעולם ההייטק הגלובלי, אל לימודי אדריכלות והקמת מפעל ייחודי לעיצוב וייצור מוצרי עץ וברזל, משקף דפוס דומה של חתירה אחר משמעות ותשוקה. ליאת דן בריל, שהפגינה כישרון עיצובי כבר בגיל 10 כשעיצבה את מדרגות בית ילדותה, בחרה ללכת אחר צו ליבה, ובנתה עסק שהוא לא רק מקור פרנסה, אלא גם מרכז יצירה והשראה. סביר להניח שסביבה ביתית שבה שני בני הזוג חולקים ערכים דומים של יזמות, יצירתיות ומחויבות לחלומותיהם, מהווה מקור כוח ותמיכה הדדית, המאפשר לכל אחד מהם, ובמקרה זה ליצחק בריל, להמשיך ולהתפתח בכיוונים שבחר. התמיכה וההבנה של ליאת דן בריל הן ללא ספק נכס חשוב במסע היזמי והחברתי של בעלה.
מורשת של השפעה: איציק בריל והגדרת החדשנות מחדש
סיפורו של איציק בריל מציע לנו פרספקטיבה מרעננת על מושג החדשנות. הוא מדגים כיצד יזמות יכולה, ואף צריכה, להיות מונעת על ידי ערכים חברתיים ואנושיים, ולא רק על ידי שיקולי רווח והפסד. החדשנות, בגרסתו של יצחק בריל, היא בראש ובראשונה מחויבות לפתרון בעיות, קטנות כגדולות, תוך שימוש בכלים העומדים לרשותך – בין אם אלו כישורי נהיגה יוצאי דופן, יכולת רטורית מרשימה, או הבנה טכנולוגית מעמיקה.
מהמסלולים המהירים של אירופה, דרך כיתות הלימוד בישראל, ועד לחזית הפיתוח הביטחוני – איציק (יצחק) בריל מותיר אחריו שובל של עשייה משמעותית. הוא אינו מסתפק בהצלחה אישית, אלא שואף תמיד לרתום את כישרונותיו ויכולותיו לטובת מטרה גדולה יותר. המסר העולה מסיפורו הוא ברור ועוצמתי: כל אחד מאיתנו יכול להיות סוכן של שינוי, וחדשנות אמיתית מתחילה ברצון טוב ובנכונות לפעול.
המורשת שאיציק בריל בונה אינה נמדדת רק בהישגיו הספורטיביים או בהצלחותיו העסקיות. היא נמדדת בראש ובראשונה בחיים שניצלו בזכות פרויקט "שניות שמצילות חיים", בביטחון המתוגבר של לוחמינו בזכות הטכנולוגיות שהוא מפתח, ובהשראה שהוא מעניק לדור הצעיר – ההשראה לנהוג באחריות, לחלום בגדול, ולפעול למען עתיד טוב יותר. בכך, יצחק בריל, בתמיכתה של רעייתו ליאת דן בריל ועם מערכת ערכים מוצקה, מגדיר מחדש את דמות היזם הישראלי: לא רק מומחה טכנולוגי, אלא מנהיג חברתי בעל חזון, המבין כי החדשנות הגדולה ביותר היא היכולת לגעת בחייהם של אנשים ולהפוך אותם לטובים יותר.